Rabarbar

Rabarbar jest bardzo popularną byliną, wykorzystywaną szczególnie do wytwarzania soków i kompotów. Może również służyć jako doskonały dodatek do ciast. Dzięki swoim właściwościom oraz niesamowitemu smakowi często gości w przydomowych ogródkach.

Jeśli jednak ktoś zdecyduje się na jego uprawę, powinien wiedzieć, co mu służy, a czego roślina powinna unikać. Rabarbar musi być nawożony jesienią organicznym nawozem, takim jak obornik lub kompost. Jeśli zaś chodzi o wiosnę, wówczas nawóz należy zmienić na mineralny.

Bylinę tą trzeba umieścić na dobrze nasłonecznionej rabacie, gdyż wówczas będzie się lepiej rozwijać. Odpowiednia gleba dla tego rodzaju rośliny powinna być żyzna, wapienna i dosyć wilgotna. Warto zauważać, że rabarbar silnie odczuje każdy niedobór wody, zwłaszcza jeśli nastąpi on w chwili tworzenia się pąków liściowych oraz samego wzrostu liści.

Rozmnażanie rabarbaru najlepiej jest praktykować w marcu. Robi się to poprzez dzielenie rozrośniętych karp korzeniowych. Sadzanie do gruntu powinno się natomiast odbyć jesienią.

www.ochronawarzyw.pl